CRAWFORD STUDIO

Syracuse, NY

The renovation of a small attic for a couple with a 1930s Dutch revival exploits the small volume as a single room with several pockets. The space serves as both a writing room and a guest bedroom, whose enclosures are formed by reclaimed cardboard tubes. Primary circulation/access down the center takes advantage of the ceiling apex for head-height. As the ceiling slopes lower, sitting-height program is distributed along the edges to include the writing desk, reading chairs, chaise lounge, and a refurbished claw-foot tub.

Crawford_6

Crawford_10

REAR_WNDW_PARA

The two ends of the volume orient the interior horizontally (at the rear) and vertically (at the bookcase). With a frame-less rear window at one end and a mirrored bookcase opposite, the volume works to double context (the rear view) and content (the literary collection). The walls accommodate the program and stair pockets, emphasizing both volume and view.

Crawford_4

Crawford_5

Crawford_3

With PARA-Project
Project team: Brian Price, Jonathan Lott